Regionalne przysmaki kulinarne Beskidu Żywieckiego

Żywiecczyzna to region, który może poszczycić się wspaniałymi przysmakami kulinarnymi, które są słynne nie tylko w kraju, bowiem rozpływają się w ustach. Przede wszystkim, przygotowywane są według regionalnych receptur, które posiadają wieloletnią tradycję, gdyż są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dlatego tradycyjne dania są niejako znakiem rozpoznawczym Beskidu Żywieckiego, których nie sposób nie skosztować, tym bardziej iż skutecznie kuszą turystów wyszukanym smakiem i co najważniejsze niepowtarzalnym aromatem,  ponadto wyglądają bardzo smakowicie, dlatego niewiele osób potrafi się im oprzeć.

Po pierwsze, trzeba wyraźnie podkreślić to, iż podstawą kuchni żywieckiej są ziemniaki i kapusta. Natomiast na stołach niegdyś bardzo rzadko gościł chleb, ale jeśli się już pojawił to głównie ten, który był wykonywany na bazie mąki żytniej, oczywiście z dodatkiem ziemniaków. Z pewnością, do regionalnych przysmaków możemy zaliczyć podpłomyki, które są przygotowywane w oparciu o wodę, mąkę i sól. Nie zapominamy również o przepysznych jajkach pieczonych na liściu kapuścianym. Na uwagę zasługuje również prażucha, czyli gniecione ziemniaki z mąką oraz kłoconki, czyli ziemniaki gniecione z kwaśnym mlekiem, które serwowane są ze słoniną. Oprócz tego, w menu żywieckich restauracji nie może zabraknąć kapuśniaka z kwaszoną kapustą i wędzonką, do której obowiązkowo należy dodać kminek i zasmażkę. Ponadto słynne są również zupy tzw. polywki z rzezańcami, które są charakterystyczną dla Żywiecczyzny odmianą makaronu. Z pewnością, trzeba wspomnieć również o przepysznych kluskach przyrządzanych z tartych ziemniaków lub mąki, natomiast w trakcie lata serwuje się często parzonki, czyli kluski nadziewane owocami. Oczywiście, do delicji zaliczymy bez wątpienia także kwaśnicę, która uwielbiana jest zwłaszcza przez przedstawicieli płci męskiej.

Jednak tak naprawdę wizytówką Beskidu Żywieckiego jest brynza, czyli słona masa serowa, która jest miękka i grudkowana, a powstaje na podstawie bunzu ( słodkiego sera owczego określanego też mianem grudka). Nie ulega wątpliwości to, iż najlepiej smakuje z chlebem. Ponadto, bardzo często można ją zakupić na szlaku, gdzie sprzedawana jest przez góralki, chociaż większość osób woli się udać do bacówki, aby mieć pewność, iż kupuje towar najwyższej jakości. Poza tym, koniecznie trzeba powiedzieć o przepysznej kiełbasie żywieckiej, która posiada wielu zwolenników, gdyż smakuje wybornie, a co najważniejsze może być przyrządzana na wiele sposobów, bowiem wyróżniamy wędlinę parzoną, pieczoną, wędzoną, chociaż chyba najbardziej jest znana kiełbasa podsuszana. Stanowi ona dodatek do wielu dań, zwłaszcza sałatek, ale i wspaniale smakuje ze samym pieczywem.

Warto podkreślić to, iż podstawą kuchni żywieckiej może i są kapusta oraz ziemniaki, ale nie można powiedzieć, iż panuje w niej monotonia, gdyż potrawy są przepyszne, co zgodnie potwierdzają wszyscy, którzy mieli przyjemność je skosztować.